Uitlaten

Uitlaatsysteem

Het uitlaatsysteem

Wat is dit?

Het uitlaatsysteem bestaat uit een stelsel van uitlaatleidingen, die de door de motor verbrande uitlaatgassen naar de buitenlucht geleiden.

Wat doet het?
Letterlijk zou het uitlaatsysteem al direct na de uitlaatkleppen moeten beginnen, maar in de praktijk is het voorste deel van het uitlaat-systeem het gietijzeren uitlaatspruitstuk. In de daaraan bevestigde uitlaatpijp is achtereenvolgens een katalysator en twee uitlaat-dempers opgenomen. Het uitlaatsysteem loopt bij een voorin liggende motor onder het passagierscompartiment door naar achteren. Direct na de verbranding in de verbrandingsruimte neemt de temperatuur van de (dan verbrande) gassen af tot circa 900 C (aan het begin van het uitlaatsysteem) tot circa 300 C (aan het einde van het uitlaatsysteem).

Eventuele defecten
Een uitlaatsysteem moet over de gehele lengte gasdicht zijn. Een kleine gaslekkage in een uitlaatpijp of uitlaatdemper of een daartussenin gemonteerde pakking kan al voldoende zijn om het leven van de inzittenden in gevaar te brengen. Een lekke uitlaat leidt zeker tot afkeur tijdens de APK.