Accu vervangen

Gemiddelde levensduur is 6 jaar

Start de auto slecht? Laat de accu vervangen

Op papier heeft een accu een gemiddelde levensduur van 4 jaar. In de praktijk kan de levensduur langer maar ook korter zijn. Dit kan komen als de accu bijvoorbeeld een keer helemaal leeg is gegaan. Koude winters zorgen er ook voor dat de accu eerder kapot gaat. Wij hebben accu’s van de merken Coldax en Varta, hier zit standaard 2 jaar fabrieksgarantie op.

Hoe lang gaat een accu mee?

De levensduur van een accu is gemiddeld 4 jaar.

Accucapaciteit

Accucapaciteit is de hoeveelheid elektrische stroom, die een accu kan bevatten. Deze capaciteit is in principe net zo groot als de hoeveelheid stroom die de accu, gedurende een bepaalde tijd, kan geven. De accucapaciteit daalt als de ontlaadstroom toeneemt of de temperatuur daalt. De accucapaciteit staat op de accu vermeld in ampère-uur. Zo kan een accu met een accucapaciteit van 40 Ah zo’n 20 uur een elektrische stroom van 2 ampère leveren.

Wat is eigenlijk een accu?

De accu is een opslagplaats van chemische energie, die bestaat uit een afgesloten kunststof bak met loden platen die zijn ondergedompeld in accuvloeistof. De dynamo in je auto maakt tijdens het rijden stroom en zorgt voor een chemische reactie tussen de accuvloeistof en de loden platen. De accu zet de elektrische energie om in chemische energie en bewaart deze. Zodra je auto weer stroom nodig heeft, wordt chemische energie weer omgezet naar elektrische energie en komt er stroom uit de accu.

Met een lege accu werkt de startmotor niet en kun je niet rijden. Een accu raakt leeg door te lang stroomverbruik, bijvoorbeeld door verlichting aan te laten. Maar een accu kan ook gewoon te oud zijn en aan vervanging toe zijn. Gemiddeld werkt een accu vier jaar. Laat hem na zo’n periode preventief vervangen, het liefst vóór de winter, omdat een accu het bij koud weer een stuk zwaarder heeft.